Ce-este-si-de-ce-apare-cancerul-ovarian

Ce este si de ce apare cancerul ovarian?

Ovarele sunt organe reproducatoare feminine situate in pelvis. Exista doua ovare, cate unul pe fiecare parte a uterului. Ovarele produc oua si hormonii feminini estrogen si progesteron. Estrogenul si progesteronul controleaza dezvoltarea caracteristicilor corpului feminin, de exemplu, sanii, forma corpului si parul corporal; si regleaza ciclul menstrual si sarcina.

Ce este cancerul ovarian?

Cancerul ovarian este o boala in care cancerul incepe in celulele ovarului. Exista trei tipuri de tumori ovariene, fiecare numita dupa tesutul in care se gasesc:

  • Tumori cu celule epiteliale: Aceste tumori se formeaza din celule care acopera suprafata ovarului. Tumorile cu celule epiteliale reprezinta majoritatea tumorilor ovariene.
  • Tumori cu celule germinale: Aceste tumori se dezvolta din celulele care produc ovulele din ovar.
  • Tumori cu celule stromale: Aceste tumori se dezvolta in celulele tesutului structural al ovarului responsabile de producerea hormonilor feminini.

Tumorile ovariene maligne (canceroase) se pot dezvolta si se pot raspandi in alte parti ale corpului. Medicii pot recomanda mai multe optiuni de tratament pentru tumorile maligne. Majoritatea tumorilor ovariene sunt benigne (necanceroase).

Medicii pot alege sa trateze tumorile ovariene benigne prin indepartarea completa a ovarului sau prin indepartarea partii din ovar care contine tumora.

Ce este carcinomul peritoneal primar extraovarian (EOPPC)?

EOPPC este un cancer strans legat de cancerul ovarian epitelial. Caracteristicile sale microscopice si istoricul national de boala si prognosticul sunt identice cu cancerul ovarian epitelial.

Apare in afara ovarului, in peritoneu, care este captuseala abdomenului (abdomenului). Deoarece apare in afara ovarului, femeile carora li s-au extirpat ovarele pot dezvolta in continuare acest tip de cancer.

EOPPC poate imita cancerul ovarian in ceea ce priveste simptomele si poate provoca de asemenea, o crestere a markerului tumoral CA-125. Tratamentul este similar cu cel pentru cancerul ovarian si include interventii chirurgicale si chimioterapie.

Prevenirea cancerului ovarian

Nu exista o metoda cunoscuta pentru prevenirea cancerului ovarian. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca exista anumite masuri proactive pe care femeile le pot lua pentru a-si reduce riscul. Ele includ:

  • Aderarea la o dieta sanatoasa (bogata in fructe, legume si cereale si saraca in grasimi saturate).
  • Mentinerea unei greutati sanatoase pe tot parcursul vietii.
  • Folosirea pilulelor contraceptive.
  • Ramaneti insarcinata si alegeti sa alaptati.
  • Urmarea unei ooforectomie, o indepartare chirurgicala a ovarelor, daca aveti un risc crescut de cancer ovarian.

Cauzele si factorii de risc ale cancerului ovarian

Cauza cancerului ovarian este necunoscuta, dar exista anumiti factori de risc care pot creste sansele unei femei de a dezvolta boala. Factorii de risc includ:

  • Varsta (peste 55 de ani)
  • Terapia de substitutie hormonala: Unele studii au sugerat ca femeile care utilizeaza terapia de substitutie hormonala dupa menopauza pot avea un risc usor crescut de cancer ovarian.
  • Infertilitate (incapacitatea de a ramane insarcinata)
  • Antecedente personale de cancer de san sau de colon
  • Istoric familial: Rudele de gradul I, cum ar fi mama, fiica sau sora, ale unei femei care a avut cancer ovarian sunt expuse riscului de a dezvolta boala. Riscul creste daca doua sau mai multe rude de gradul intai au avut cancer ovarian. Un istoric familial de cancer mamar, endometrial si/sau de colon este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian (cancer colorectal ereditar nonpolipoz).
  • Mutatii ale genelor BRCA1 si/sau BRCA 2
  • Anumite medicamente pentru fertilitate
  • Obezitatea poate creste usor riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian.

Simptomele cancerului ovarian

Multe simptome ale cancerului ovarian seamana cu alte afectiuni sau probleme medicale. Este important sa fiti atent la corpul dvs. si sa stiti ce este normal pentru dvs. Urmatoarele sunt cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian. Fiecare individa poate experimenta simptome diferit.

Disconfort general la nivelul abdomenului inferior, inclusiv oricare dintre urmatoarele sau toate:

  • Senzatie de umflare sau umflare.
  • pierdere a poftei de mancare sau o senzatie de satietate – chiar si dupa o masa usoara.
  • Gaze, indigestie si greata.
  • Diaree, constipatie sau urinare frecventa cauzata de tumora in crestere, care poate apasa pe organele din apropiere, cum ar fi intestinul sau vezica urinara.
  • Te simti foarte obosita tot timpul.
  • Sangerare din vagin.
  • Acumularea de lichid in jurul plamanilor, care poate provoca dificultati de respiratie.

Daca oricare dintre aceste simptome apare aproape zilnic sau dureaza cateva saptamani si este nou, trebuie raportat medicului.

In multe cazuri, simptomele nu apar pana cand cancerul ovarian este intr-un stadiu avansat, ceea ce inseamna ca s-a raspandit dincolo de ovarul in care a inceput. Discutati medicul si cereti un consult amanuntit pentru un diagnostic.

Diagnosticul cancerului ovarian

Diagnosticul include un istoric medical si un examen fizic, inclusiv un examen pelvin pentru a verifica vaginul, rectul si abdomenul inferior pentru mase sau excrescente. Un test Papanicolau poate fi facut ca parte a examenului pelvin. Cu toate acestea, un test Papanicolau nu poate detecta cancerul ovarian. Diagnosticul definitiv se pune in momentul interventiei chirurgicale. Medicul poate comanda si alte teste, cum ar fi:

  • Ecografia:Aceasta tehnica de imagistica utilizeaza unde sonore pentru a produce o imagine pe un monitor a organelor abdominale, cum ar fi uterul, ficatul si rinichii.
  • Tomografie computerizata (CT sau CAT). Aceasta procedura de diagnosticare imagistica neinvaziva utilizeaza o combinatie de raze X si tehnologie computerizata pentru a produce imagini orizontale sau axiale (deseori numite felii) ale corpului. Scanarea CT poate indica ganglioni limfatici mariti – un posibil semn al raspandirii cancerului sau infectiei.
  • Seria tractului gastrointestinal inferior (GI) . Raze X ale colonului si rectului sunt luate folosind un colorant de contrast numit bariu.
  • Pielograma intravenoasa (IVP). Raze X ale rinichilor si ureterelor sunt luate dupa injectarea unui colorant.
  • Test de sange: Acesta este utilizat pentru a masura o substanta din sange numita CA-125 – un marker tumoral care este adesea gasit a fi crescut in sangele femeilor cu cancer ovarian. Este mai des folosit pentru a monitoriza progresul tratamentului. Nu este un test de screening, deoarece afectiunile necanceroase pot determina cresterea nivelului.
  • Biopsie: Aceasta procedura preia mostre de tesut din ovar pentru examinare la microscop. Acest lucru se face pentru a vedea daca cancerul sau alte celule anormale sunt prezente. Diagnosticul de cancer este confirmat doar printr-o biopsie.

Tratament pentru cancerul ovarian

Tratamentul specific pentru cancerul ovarian va fi determinat de medicul dumneavoastra pe baza unor factori precum:

  • Sanatatea dumneavoastra generala si istoricul medical.
  • Extinderea bolii.
  • Toleranta dumneavoastra pentru anumite medicamente, proceduri sau terapii.
  • Asteptari pentru evolutia bolii.

Este foarte important ca constatarile dvs. specifice sa fie puse in context de un expert. Medicii oncologi ginecologici sunt subspecialisti cu pregatire avansata in diagnosticul, tratamentul si supravegherea cancerelor feminine, inclusiv a cancerului ovarian.

Cancerul ovarian poate fi tratat prin interventie chirurgicala, chimioterapie sau o combinatie de tratamente.

  1. Chirurgie, care poate include:

  • Salpingo-oforectomie : interventie chirurgicala pentru indepartarea trompelor uterine si a ovarelor.
  • Histerectomie : indepartarea chirurgicala a uterului.
  • Disectia ganglionilor limfatici pelvini : indepartarea unora dintre ganglionii limfatici din pelvis.
  • Limfadenectomie para-aortica : indepartarea ganglionilor limfatici care inconjoara aorta, artera principala a inimii.
  • Omentectomie : indepartarea epiploonului, un strat de tesut gras care inconjoara organele din tractul gastrointestinal inferior.
  • Chirurgie de citoreductie sau debulking : indepartarea intregii tumori vizibile, inclusiv indepartarea splinei si a organelor tractului gastrointestinal.
  1. Chimioterapie

Aceasta este utilizarea medicamentelor anticanceroase pentru a trata celulele canceroase. In cele mai multe cazuri, chimioterapia functioneaza interferand cu capacitatea celulelor canceroase de a creste sau de a se reproduce. Diferite grupuri de medicamente actioneaza in moduri diferite pentru a lupta impotriva celulelor canceroase.

Oncologii vor recomanda un plan de tratament pentru fiecare individ. De obicei, chimioterapia se administreaza intravenos. O alta modalitate de a trata cancerul ovarian este prin chimioterapia intraperitoneala.

Acest tip de chimioterapie se administreaza direct in abdomen printr-un tub lung si subtire numit cateter. Se utilizeaza numai pentru femeile cu cancer ovarian care s-a raspandit in interiorul abdomenului.

  1. Imunoterapia

Aceasta abordare utilizeaza medicamente sau vaccinuri pentru a stimula apararea naturala a sistemului imunitar, astfel incat sa poata ucide celulele canceroase. Desi exista o lista tot mai mare de medicamente pentru imunoterapie individuale aprobate pentru anumite tipuri de cancer, aceste medicamente nu au fost la fel de eficiente in cancerul ovarian.

Studiile clinice, care pot fi disponibile pentru unii pacienti, testeaza combinatii de medicamente pentru imunoterapie, precum si un vaccin care vizeaza mezotelina. Cercetatorii spera ca aceste studii vor avea ca rezultat rezultate mai bune pentru pacienti.

  1. Radioterapia

Aceasta forma de tratament a cancerului foloseste raze X de inalta energie sau particule pentru a distruge celulele canceroase. Radiatiile sunt adesea folosite pentru a micsora tumorile si a gestiona simptomele la pacientii cu cancer ovarian care nu pot fi indepartati chirurgical ca parte a tratamentului initial sau care au revenit.

De exemplu, pacientii cu sangerare vaginala din cauza recidivei cancerului ovarian beneficiaza de radiatii care atenueaza simptomele asociate sangerarii.

Radiatiile pot fi, de asemenea, utilizate dupa operatie pentru pacientii selectati, in functie de tipul de cancer ovarian care a fost detectat si de cat de extins era cancerul in momentul interventiei chirurgicale.

Tehnicile de radiatie utilizate pentru tratarea cancerului ovarian pot include radiatii cu fascicul extern de precizie , inclusiv radioterapie cu intensitate modulata (IMRT) si radioterapie stereotactica a corpului (SBRT).