Cele-mai-bune-sfaturi-pentru-a-va-pastra-vederea-sanatoasa

Cele mai bune sfaturi pentru a va pastra vederea sanatoasa

 

Din pacate, din ce in ce mai multe persoane incep sa se confrunte cu diferite tulburari ale vederii, in zilele noastre. Exista cateva sfaturi utile pe care daca le luati in considerare, puteti sa va pastrati vederea sanatoasa pentru foarte mult timp de acum inainte. Va prezentam asadar, cateva astfel de sfaturi pe care ar trebui sa le luati in considerare daca tineti la sanatatea ochilor.

Sfaturi pentru o vedere sanatoasa

In continuare asadar, sunt enumerate unele dintre sfaturile utile pe care este necesar sa le luati in considerare pentru o vedere sanatoasa.

  1. Aveti grija cat timp petreceti cu ochii indreptati spre ecran!

Privirea la ecranele computerului, tabletei, televizorului si smartphone-urilor va poate obosi ochii si va poate provoca oboseala. Lumina albastra de la ecrane va poate deteriora si ochii. Urmati regula 20-20-20 cand inregistrati timpul pe ecran. Aceasta inseamna ca la fiecare 20 de minute in care va uitati la ecranul dispozitivului, ar trebui sa priviti ceva care se afla la cel putin 20 de metri distanta timp de cel putin 20 de secunde.

Folositi o ergonomie buna cand sunteti la computer. Asigurati-va ca ecranul este la nivelul ochilor sau putin mai jos. Stati astfel incat sa va aflati la aproximativ 25 de inchi distanta de ecran. Asigurati-va ca aveti iluminare adecvata atunci cand va aflati pe computer. Filtrele de ecran sunt disponibile pentru a minimiza stralucirea.

  1. Protejati-va ochii de soare!

Stii ca razele ultraviolete (UV) de la soare iti pot arde pielea, dar stiai ca iti pot dauna si ochilor? Potentialele probleme de sanatate a ochilor care rezulta din expunerea excesiva la soare UV includ arsurile corneei, cataracta si degenerarea maculara.

Este posibil sa dezvoltati chiar cancer de piele pe pleoape. Purtati intotdeauna ochelari de soare care blocheaza 99% pana la 100% razele UVA si UVB atunci cand sunteti afara, chiar si in zilele innorate. Ochelarii de soare eficienti nu trebuie sa fie neaparat scumpi.

Cititi eticheta pentru a vedea nivelul de protectie impotriva expunerii UV pe care il ofera acestea. Amintiti-va ca anumite lucruri reflecta razele UV, inclusiv betonul, nisipul, zapada si apa. De asemenea, va puteti baza pe palarii cu boruri largi si umbrele pentru a va proteja ochii de razele UV daunatoare.

  1. Protejati-va ochii acasa dar si la locul de munca!

Leziunile oculare sunt frecvente acasa si la locul de munca. In fiecare zi, in SUA, aproximativ 2.000 de oameni se ranesc la ochi la locul de munca si necesita tratament medical. Expertii estimeaza ca mai mult de 90% dintre leziunile oculare pot fi prevenite daca oamenii purtau protectie adecvata a ochilor.

Purtati ochelari de protectie atunci cand lucrati la proiecte la locul de munca sau acasa, care pot trimite resturi in aer si in ochi. Purtati ochelari de protectie sau ochelari de protectie atunci cand practicati sporturi care va pun ochii in pericol, cum ar fi lacrosse, baseball, softball, baschet si sporturi cu racheta. Lentilele din policarbonat ofera protectie maxima deoarece sunt mai rezistente la impact decat alte materiale.

  1. Mancati sanatos!

Aceleasi alimente care protejeaza vasele de sange din inima ta sunt bune si pentru cei din ochi. Mananca multe alimente integrale, inclusiv cereale, verdeata inchisa cu frunze si citrice. Nutrientii precum zincul, beta-carotenul, luteina si zeaxantina protejeaza in special vederea.

Acestea ajuta la prevenirea degenerescentei maculare legate de varsta (AMD) sau incetineste progresia acesteia daca o aveti deja. Alimentele bogate in zinc includ stridiile, carnea de pasare si carnea slaba. Sursele vegetariene de zinc includ fasole, alune si mazare. Beta-carotenul se gaseste in fructele si legumele de culoare galbena si portocalie.

Corpul tau se transforma in vitamina A care aduce beneficii vederii. Luteina si zeaxantina se gasesc in legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza verde, spanacul si verdeata. Cantitati mai mici din acesti nutrienti se gasesc in porumb, mazare verde, broccoli, salata romana si oua. Intrebati-va medicul oftalmolog daca ati beneficia de un supliment zilnic de vitamine si minerale formulat pentru a proteja sanatatea ochilor.

  1. Ingrijiti-va ochii!

Nu suferi daca ai probleme cu ochii. Daca suferiti de ochi rosii, mancarimi, atingeti antihistaminice sau picaturi calmante pentru ochi. Aplicati comprese reci peste ochi pentru a reduce simptomele. Indepartati praful sau murdaria din ochi clatindu-i cu apa curata sau cu o solutie salina formulata pentru ochi.

Consultati-va imediat medicul oftalmolog daca aveti probleme potential grave, cum ar fi dureri oculare, umflaturi, secretii sau sensibilitate neobisnuita la lumina. Daca aveti probleme de vedere, cum ar fi fulgerari de lumina, pete intunecate plutitoare, pierderea partiala a vederii, orbire sau alte probleme cu vederea, consultati imediat medicul oftalmolog.

  1. Purtati corect lentilele de contact!

Protejati-va vederea avand grija de lentilele de contact. Spalati-va bine mainile inainte de a introduce sau scoate lentilele de contact. Folositi numai solutie de curatare a lentilelor si picaturi recomandate de medicul oftalmolog sau optometristul dumneavoastra. Spalati si uscati carcasa dupa fiecare utilizare.

Inlocuiti carcasa cel putin la fiecare 2 pana la 3 luni. Scoateti-va lentilele de contact inainte de a merge la inot. Scoateti-va lentilele inainte de a merge la culcare noaptea. Nu purtati lentile mai lungi decat este recomandat. Urmati programul de inlocuire a lentilelor recomandat de oftalmolog sau optometrist.

  1. Atentie la machiajul pentru ochi!

Machiajul lichid si cremos pentru ochi poate adaposti bacterii. Aruncati machiajul ochilor si rimelul la fiecare 3 luni. Daca aveti o infectie oculara, aruncati imediat tot machiajul pentru ochi si faceti o programare la medicul oftalmolog. Nu impartasiti machiajul cu altii si evitati mostrele din magazin.

Daca ai alergii, alege produse hipoalergenice si ai grija cand folosesti produse noi. Incercati cate un produs nou, astfel incat sa puteti monitoriza cu usurinta eventualele reactii alergice. Curata bine si usuca pielea inainte de a te machia. Demachiaza-te si spala-te pe fata inainte de a te culca noaptea.

  1. Programati examene oftalmologice regulate!

Daca doriti o vedere buna si ochi sanatosi, consultati in mod regulat medicul oftalmolog pentru un examen oftalmologic. Chiar si persoanele care nu poarta ochelari de vedere ar trebui sa-si verifice in mod regulat ochii si vederea.

Majoritatea oamenilor au nevoie de un examen oftalmologic cel putin o data la doi ani intre 18 si 60 de ani. Persoanele cu varsta peste 60 de ani si cei care poarta lentile de contact sau care au afectiuni medicale care pot afecta ochii — inclusiv hipertensiune arteriala, diabet, sau un istoric familial sau personal de boala oculara – ar trebui sa aiba un examen oftalmologic anual.

Examenele oftalmologice pot detecta probleme precum hipermetropia, prezbiopia, astigmatismul, glaucomul si degenerarea maculara. Medicul va poate examina retina, macula si alte parti ale ochilor. De asemenea, medicul va va evalua vederea in timpul examenului.

Cel mai important sfat!

Acesta este un articol cu caracter informativ. In cazul in care va confruntati cu probleme ale vederii, mergeti la medic!