
De ce este indicat sa consumi ceai negru?
Avand un gust mult mai puternic decat cel al ceaiului verde, ceaiul negru este vazut ca si un frate mai mic al celui verde. Cele doua tipuri de ceaiuri provin din aceeasi planta, insa diferenta este metoda de preparare a frunzelor.
Pentru ceaiul negru frunzele sunt oxidate complet inainte de a se usca, ceea ce nu il face sa fie mai putin sanatos. Acesta patreaza in proportie de peste 80% din propritatile prezente si in cazul fratelui sau mai celebru, ceaiul verde.
Ceaiul negru are o aroma mai puternica si din acest motiv este nevoie de putin timp de acomodare, in special daca consumi bautura neindulcita si fara alte arome. Despre ceai negru trebuie mentionat si faptul ca are si un continut mai mare de cofeina, astfel ca este o bautura intre ceaiul verde si cafea.
Iata care sunt cele 10 beneficii ale ceaiului negru si de ce este indicat sa il consumi:
- Bogat in antioxidanti
Este bogat in antioxidanti, cu ajutorul carora organismul nostru lupta impotriva radicalilor liberi, care imbatranesc si de asemenea scad numarul de toxine din tesuturi.
- Tonic si energizant
Avand un continut ridicat de cofeina, ceaiul negru actioneaza precum un energizant pentru sistemul nervos. Acesta stimuleaza toate functiile organismului, iar tu o sa te simti mai bine dispusa si mai plina de viata.
- Previne cancerul
Ceaiul negru contine polifenoli care sustin dezvoltarea celulelor sanatoase si opreste inmultirea celulelor bolnave. In acest fel, substantele active ataca celule canceroase inainte ca acestea sa poata sa atace tesuturile sanatoase.
- Sustine sitemul imunitar
Substantele care ii dau acel gust amarui ceaiului negru si anume taninii, sunt foarte utili pentru sistemul imunitar, deoarece il mentin complet functional si il ajuta sa lupte cu virusurile si bacteriile.
- Stimuleaza sistemul nervos
Imbunatateste memoria, atentia si concentrarea, stimuleaza circulatia sangelui si ajuta la oxigenarea creierului. Poti sa bei un ceai negru la o ora dupa ce ai luat masa de pranz, pentru a creste productivitatea de dupa-amiaza.
- Sanatos pentru inima
Ajuta la functionarea corecta a inimii, a vaselor de sange si a arterelor. Ceaiul negru previne formarea cheagurilor de sange si de asemenea blocheaza oxidarea colesterolului, intareste si muschiul cardiac, oferind astfel o circulatie cat mai buna a sangelui.
- Intareste sistemul osos
Este mai putin cunoscut faptul ca ceaiul negru contine si fitochimicale, astfel ca nu toata lumea cunoaste beneficiile aduse de acestea. Cu toate ca nu s-au realizat foarte multe studii in legatura cu fitochimicalele continute de ceai, totusi s-a observat ca pacientii care au inceput sa includa ceaiul negru in dieta lor, aveau un risc mai scazut de a face osteoporoza si de a suferi dezechilibre ale sistului osos.
- Piele, par si unghii mai sanatoase
In cazul in care ai arsuri solare, inflamatii sau eczeme, ceaiul negru te ajuta la regenerarea pielii. Fiind bogat in vitaminele B2, C, E, zinc, potasiu si magneziu, acestea ajuta pentru a avea o piele luminoasa si tanara.
Poti sa te clatesti de 2 ori pe saptamana cu ceai negru pe fata, iar antioxidantii si aminoacizii din compozitie elimina toxinele si iti vor lasa tenul curat si proaspat.
- Ajuta la slabit
La fel ca si ceaiul verde, si acesta stimuleaza metabolismul, ajuta la eliminarea apei in exces si a toxinelor. Este o metoda buna de hidratare in timpul unei diete.
- Combate halitoza
Acest ceai te scapa de respiratia cu miros neplacut, deoarece omoara bacteriile din cavitatea bucala. Fie alegi sa faci gargara cu ceai negru, fie il bei in mod regulat.
Acest fel de ceai trebuie consumat cu atentie de catre femeile insarcinate si de persoanele care sufera de boli cardiovasculare, diabet sau cei care urmeaza anumite tratamente cu medicamente. Cel mai indicat este discuti cu medicul inainte sa achizitionezi ceai negru si niciodata sa nu consumi mai mult de o cana pe zi.