obiective-turistice-Iasi-si-imprejurimi

Obiective turistice Iasi si imprejurimi

In cazul in care aveti doua – trei zile libere si doriti sa vizitati un oras frumos, cu siguranta trebuie sa va indreptati atentia spre orasul Iasi, unde aveti posibilitatea de a descoperi multe locuri fascinante.

Acest articol va prezinta cateva dintre cele mai interesante obiective turistice Iasi si imprejurimi, pe care cu siguranta nu trebuie sa le ratati. Vom vedea mai intai care sunt unele dintre cele mai fascinante locuri din captitala Moldovei, pentru ca apoi sa discutam despre locurile din imprejurimi.

  1. Palatul Culturii si Complexul Comercial Palas

Nu puteti ajunge in Iasi si sa ratati acest obiectiv turistic al orasului. Palatul Culturii este unul dintre simbolurile orasului, iar opera ii apartine arhitectului I.D. Berindei. De mentionat este faptul ca aceasta constructie a inceput in anul 1906, si a fost finalizata in anul 1925, inaugurata fiind de catre regele Ferdinand al Romaniei.

Ajungand aici aveti posibilitatea de a vizita diferite muzee importante cum ar fi Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic, Muzeul Stiintei si Tehnologiei Stefan Procopiu sau Muzeul de Istorie al Moldovei.

  1. Parcul Copou

Acesta este cel mai renumit parc din oras, amenajarea lui incepand in perioada 1833 – 1834. De mentionat este faptul ca in acest parc exista cel mai vechi monunemt din Romania, creat de catre Mihail Singurov in anul 1834, si cunoscut drept Obeliscul cu lei.

Aici puteti admira diferite busturi ale unor personalitati celebre din regiunea Moldovei, cum ar fi Ion Creanga, Mihai Eminescu, Iacob Negruzi, Costache Negruzi, Barbu Stefanescu Delavrancea, Veronica Micle, Constangin Daniel Stahi.

Puteti vedea de-asemenea in parc diferite monumente impozante, cum ar fi cel al lui Ion Luca Caragiale, sau monumentele lui Ciprian Porumbescu, George Toparceanu, sau Octav Bancila.

  1. Gradina Botanica Copou

Aceasta gradina botanica nu a fost finalizata de amenajat nici in ziua de azi. Aici puteti admira mai bine de 9000 de taxoni vegetali care provin din diferite regiuni ale lumii.

Datorita lucrarilor de amenajare desfasurate odata cu trecerea anilor, au fost create conditii perfecte privind conservarea fondului genetic de plante exotice. Aici puteti vedea diferite plante pe cale de disparitie.

  1. Sala Pasilor Pierduti

Vizitand orasul Iasi, nu puteti rata o oprire la Sala Pasilor Pierduti, unde puteti admira picturile murale unice create de catre faimosul pictor Sabin Balasa. Veti ramane cu adevarat impresionati de aceste opere de arta minunate.

  1. Bojdeuca lui Ion Creanga

Cei care au de gand sa descopere locul in care a locuit renumitul scriitor roman Ion Creanga, trebuie sa soseasca in cartierul Ticau din Iasi. Aici a locuit Ion Creanga intre anii 1872 – 1889, iar turistii pot vizita Bojdeuca sa.

Aici a fost vizitat de catre nimeni altul decat cel mai renumit poet roman din istorie, si anume Ion Creanga. De mentionat este faptul ca aceasta bojdeuca a lui Ion Creanga, este prima casa memoriala din tara noastra, si a fost declarata muzeu in anul 1918.

Acestea sunt cateva locuri minunate din orasul Iasi pe care trebuie sa le vedeti neaparat. Dar, exista locuri minunate si in imprejurimi, care merita vizitate. Iata cateva exemple!

Castelul Sturdza de la Miclauseni

Acest castel a fost construit pe locul unui fost conac, intre anii 1880 – 1904, de catre Gheorghe Sturdsa pentru sotia sa, cunoscuta pictorita Maria Ghica, care a fost fiica scriitorului Ioan Ghica.

Aceasta constructie este realizata in stil gotic, are un etaj si mansarda, si este foarte des vizitata de catre un numar mare de turisti. In apropiere se afla si o biserica si un parc construit in stil englezesc, care se intinde pe o suprafata de 42 de hectare.

Palatul Cuza de la Ruginoasa

Aceasta a fost palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, si a fost construit in anul 1804, in stil neogotic. Conacul se afla construit pe o mosie intinsa pe 14 hectare, si impresioneaza datorita maretiei stilurilor arhitecturale.

A.I. Cuza a cumparat acest palat in anul 1862, cu suma de 52.101 galbeni de la Banca Moldovei, si l-a renovat complet alaturi de sotia sa, Elena Cuza. Acest palat a devenit rapid resedinta or de vara. La momentul actual, palatul este transformat intr-un muzeu memorial, dedicat lui A.I. Cuza.

Muzeul memorial Vasile Alecsandri din Mircesti

In ceea ce priveste acest muzeu memorial dedicat lui Vasile Alecsandri, acesta a fost amenajat in casa in care a locuit Alecsandri  intre anii 1866 – 1890.

Conacul familiei Alecsandri a fost construit intre anuii 1861 – 1867, dupa planurile lui V. Alecsandri si ale sotiei sale Paulina. Acest conac a ramas mostenire sotiei la moartea lui Alecsandri, care apoi a lasat conacul mostenire nepoatelor sale Elena si Margareta Catargi.

In anul 1914, constructia a fost donata Academiei Romane, care a transformat-o intr-un muzeu memorial in cinstea lui Vasile Alecsandri.