
Beneficiile consumului semintelor de in
Desi sunt atat de mici, semintele de in au beneficii majore asupra sanatatii tale, in special in ceea ce priveste inima si sistemul digestiv si ajuta de asemenea si la controlul greutatii si la prevenirea cancerului.
Fiind niste seminte bogate in vitamine, magneziu si mangan, minerale, fibre, iar multe dintre acestea incluzand antioxidanti si avand si un continut de acizi omega 3 care sunt importanti in combaterea inflamatiilor.
Beneficiile semintelor de in sunt cu siguranta sun foarte multe, iar in continuare vi le va prezentam pe unele care sunt cateva dintre cele mai importante:
- Datorita continutului ridicat de acizi grasi esentiali semintele de in ajuta la mentinerea sanatatii inimii si combat colesterolul.
- Nu contin gluten, deci pot fi consumate si de persoane care au intoleranta la gluten.
- Acestea ofera senzatie de satietate o lunga perioada de timp dupa ce au fost consumate, astfel fiind indicate in dietele de slabit.
- Sunt surse de antioxidanti, dintre care lignina este cel mai important. Acesta se transforma in intestine intr-o substanta care ajuta la echilibrarea hormonilor sexuali feminini in organism.
- Conform unor studii s-a demonstrat ca fitonutrientii continuti de semintele de in, stimuleaza fertilitatea feminina si reduc simptomele resimtite de femei la menopauza.
- Avand un continut ridicat de fibre sunt o solutie excelenta pentru detoxifierea colonului.
- Ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange.
- Combat constipatia si pentru asta se pot consuma pur si simplu cu apa. Lasa semintele de in la hidratat peste noapte, iar dimineata consuma produsul astfel obtinut. Deoarece sunt bogate in fibre ajuta la un tranzit intestinal sanatos.
- Sunt benefice pentru sistemul nervos, contribuind la combaterea oboselii, controlarea stresului si imbunatatesc calitatea somnului.
Exista si unele contraindicatii in ceea ce priveste consumul semintelor de in si anume:
- Cei care sufera de probleme inflamatorii ale intestinelor trebuie se evite semintele de in, datorita efectului lor usor laxativ.
- Femeile care sufera de ovar polichistic, endometrioza sau fibroame nu ar trebui sa consume seminte de in.
- Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu este indicat sa consume seminte de in.
- Barbatii care au un risc marit de cancer la prostata, trebuie sa evite semintele de in, deoarece semintele contin acid alfa-linoleic care este contraindicat pentru ei.
Seminte de in sunt crescute in Asia Centrala, America de Nord si Europa si acum se gasesc pe majoritatea rafturilor magazinelor alimentare, fie sub forma de seminte fie ca ulei. Pentru ca sa fie sanatos, uleiul trebuie sa fie presat la rece.
Doctorii sugereaza sa cumperi semintele intregi si sa le macini acasa inainte de folosire, daca le macini si le ti asa, risti ca acestea sa oxideze. Semintele de in este indicat sa le pastrezi la frigider si nu mai mult de 90 de zile. O lingura de seminte macinate contine aproximativ 36 de calorii, iar o lingura de seminte intregi contine aproximativ 50 de calorii.
Iti sugeram cateva idei de a consuma semintele de in:
- Se pot consuma dimineata peste cereale, la micul dejun.
- Poti sa adaugi o lingura de seminte in mustar sau chiar maioneza.
- Adauga semintele in sucurile de fructe sau de legume pe care le consumi.
- Presara seminte peste salata sau peste supa.
- Amesteca semintele cu iaurt.
- Adauga semintele in chiftele sau perisoare.