Stiati-ca-muzica-poate-fi-benefica-pentru-sanatate

Stiati ca muzica poate fi benefica pentru sanatate?

Fiecare dintre noi ascultam muzica. Unii ascultam in masina atunci cand mergem in diverse locuri, altii asculta la casti. Ascultam piesele preferate pe Youtube acasa sau chiar si cand suntem implicati in tot felul de activitati.

Muzica poate imbunatati starea de spirit, poate reduce durerea si anxietatea si poate facilita oportunitatile de exprimare emotionala. Cercetarile sugereaza faptul ca este posibil ca muzica sa aduca beneficii sanatatii noastre fizice si mentale in numeroase moduri. Terapia prin muzica este folosita de terapeuti si medici pentru pacientii lor, si nu numai.

Acest articol va prezinta pe scurt unele dintre cele mai cunoscute beneficii pe care muzica le poate avea pentru starea noastra de sanatate. Deci, merita sa cititi mai departe, pentru ca fie ca recunoasteti sau nu, ascultati muzica mai mult sau mai putin in viata de zi cu zi.

Beneficii pentru sanatatea inimii

Cercetarile au aratat ca sangele curge mai usor atunci cand se canta si cand se asculta muzica. De asemenea, se spune despre aceasta ca poate reduce ritmul cardiac si poate avea un rol important in ceea ce priveste scaderea tensiunii arteriale, scaderea nivelului de cortizol (hormonul stresului) si cresterea nivelului de serotonina si endorfine din sange.

Ridica starea de spirit

Muzica poate stimula productia creierului in ceea ce priveste hormonul dopamina. Aceasta productie crescuta de dopamina ajuta deosebit de mult la ameliorarea sentimentelor de anxietate si depresie. Muzica este procesata direct de amigdala, care este partea a creierului implicata in starea de spirit si emotiile.

Reduce stresul

Cercetarile au descoperit ca ascultarea muzicii poate ameliora stresul prin declansarea unor reductori biochimici ai stresului. De fapt, daca va ganditi mai bine, de multe ori cand sunteti stresati dupa o zi grea la locul de munca, ascultati muzica si va deconectati de la toate gandurile si de la stres.

Pe cand ajungeti acasa, parca sunteti alta persoana si fara sa va dati seama, acest lucru se datoreaza intr-o foarte mare masura muzicii pe care ati ascultat-o in masina sau la casti.

Amelioreaza simptomele depresiei

Atunci cand va simtiti cazuti la pamant din diverse motive, muzica va poate ajuta sa va ridicati – la fel ca exercitiul. Tot ce trebuie sa faceti este sa luati telefonul si sa intrati pe Youtube, sa cautati muzica voastra motivationala, si sa dati play.

Veti putea simti cum de la un minut la altul veti avea o alta stare. Veti avea o alta motivatie si o alta atitudine, si incetul cu incetul va veti simti mult mai bine. Doar faceti acest lucru atunci cand va confruntati cu o astfel de problema.

Stimuleaza amintirile

Nu exista leac pentru boala Alzheimer sau dementa, dar s-a dovedit ca muzica terapie amelioreaza unele dintre simptomele acesteia. Terapia prin muzica poate relaxa un pacient agitat, poate imbunatati starea de spirit si comunicarea deschisa la pacienti.

Gestioneaza si amelioreaza durerea

Prin reducerea nivelului de stres si oferind un stimul puternic concurent semnalelor de durere care intra in creier, terapia prin muzica poate ajuta la gestionarea durerii. Muzica poate reduce semnificativ intensitatea perceputa a durerii, in special in ingrijirea geriatrica, terapie intensiva sau medicina paleativa.

Ajuta oamenii sa manance mai putin

Redarea muzicii slabe in fundal (si reducerea luminii) in timpul unei mese poate ajuta oamenii sa incetineasca in timp ce mananca si, in cele din urma, sa consume mai putine alimente intr-o singura masa. Pentru cei care se lupta cu kilogramele in plus dar nu doresc sau nu pot sa renunte la mancare, aceasta poate fi o solutie buna.

Mareste rezistenta la antrenament

Ascultarea unor melodii de antrenament de top poate creste performanta fizica si creste rezistenta in timpul unei sesiuni de exercitii grele. Tocmai acesta este motivul datorita carora, majoritatea celor care se antreneaza la sala de forta aleg sa isi puna castile in urechi in timpul antrenamentului. Se pot concentra mai bine, au o mai mare rezistenta la antrenament si se motiveaza mult mai bine ascultand muzica motivationala (de obicei hip hop sau rap).

Concluzie

Se poate vedea asadar faptul ca, desi multa lume nu stia acest lucru, muzica poate veni la pachet cu o multime de a vantaje pentru sanatatea fizica dar mai ales mentala a oamenilor. Tocmai din acest motiv, ascultati-va melodiile preferate ori de cate ori este posibil.