Ce-beneficii-majore-va-poate-oferi-lectura

Ce beneficii majore va poate oferi lectura?

Atunci cand au timp liber, oamenii se pot implica in diferite activitati. Unii aleg sa faca sport, altii prefera sa se uite la televizor, exista persoane care navigheaza pe site-urile web si citesc articole, unii citesc carti.

Ei bine, cei care citesc au parte de o multime de avantaje, mai mult sau mai putin cunoscute, insa in continuare veti putea afla mai multe detalii despre beneficiile citirii. Cu siguranta, daca pana acum nu ati citit foarte mult, veti dori sa faceti acest lucru cat mai des posibil.

Stimulare mentala

Studiile au aratat ca a ramane stimulat mental poate incetini progresul (sau chiar poate preveni) Alzheimerul si dementa, deoarece mentinerea creierului activ si angajat impiedica pierderea puterii.

La fel ca orice alt muschi din corp, si creierul are nevoie de exercitii fizice pentru a-l mentine puternic si sanatos, astfel incat sintagma „foloseste-l sau pierde-l” este deosebit de potrivita atunci cand iti vine in minte. S-a dovedit de asemenea, ca puzzle-urile si jocurile precum sahul sunt utile in stimularea cognitiva.

Reducerea stresului

Indiferent de cat de mult stres va cauzeaza locul de munca, relatiile dvs. personale sau nenumarate alte probleme cu care va confruntati in viata de zi cu zi, totul va fi dat uitarii doar atunci cand va pierdeti intr-o poveste grozava. Un roman bine scris va poate transporta in alte taramuri (plus de asta, va puneti si imaginatia la contributie).

Asimilarea unor informatii noi

Tot ceea ce citesti iti umple capul cu informatii noi, care isi pot dovedi utilitatea mai devreme sau mai tarziu. Cu cat aveti mai multe cunostinte, cu atat aveti sanse mai mari sa faceti fara probleme fata oricarei provocari cu care va veti confrunta vreodata.

Exista situatii in viata de zi cu zi cand, ceea ce ati citit intr-o carte sau intr-un articol de calitate, va poate ajuta sa faceti fata provocarilor, indiferent de domeniul de activitate.

Extinderea vocabularului

Acest avantaj, se poate spune ca vine ca o completare pentru avantajul mentionat in randurile de mai sus. Cu cat cititi mai mult carti sau articole de calitate, cu atat invatati mai multe cuvinte, si inevitabil isi vor face loc in vocabularul dvs. de zi cu zi.

S-ar putea chiar sa va ajute in cariera, deoarece cei care au citit foarte mult si care vorbesc corect gramatical si au o multime de cunostinte din toate domeniile pot obtine un loc de munca mult mai repede decat cei care nu au un vocabular bogat.

Citirea cartilor este, de asemenea o activitate deosebit de utila pentru invatarea unor limbi noi, intrucat vorbitorii non-nativi se expun la cuvintele folosite in context, ceea ce va ameliora propria lor limba de vorbire si scriere.

Abilitati de scriere mai bune

Acest lucru merge mana in mana cu imbogatirea vocabularului dvs. Expunerea la lucrari publicate, bine scrise, are un efect notabil asupra propriei scrieri, deoarece respectarea cadentei, fluiditatii si stilurilor de scriere ale altor autori va influenta invariabil propria lucrare.

In acelasi mod in care muzicienii se influenteaza unii pe altii si pictorii folosesc tehnici stabilite de maestrii anteriori, la fel scriitorii invata cum sa scrie proza citind operele altora.

Abilitati de gandire analitica mai puternice

Ati citit vreodata un roman uimitor de mister, si ati elucidat pe cont propriu misterul inainte de a termina cartea de cititi? Daca da, atunci cu siguranta ati reusit sa puneti in functiune gandirea critica si analitica, luand nota de toate detaliile furnizate si sortandu-le pentru a determina „whodunnit”.

Aceeasi abilitate de a analiza detaliile este de asemenea deosebit de utila in momentul in care vine vorba de a critica complotul; determinarea daca a fost o piesa bine scrisa, daca personajele au fost dezvoltate corespunzator, daca povestea a decurs fara probleme etc.

Daca vreodata veti avea ocazia sa discutati cartea cu ceilalti, veti putea sa va exprimati clar opiniile, deoarece v-ati facut timp sa luati in considerare toate aspectele implicate.

Focalizare si concentrare imbunatatita

In zilele noastre, atunci cand petrecem timpul pe internet, atentia este atrasa intr-un milion de directii diferite simultan pe masura ce facem mai multe sarcini in fiecare zi.

Intr-un singur interval de 5 minute, persoana obisnuita isi va imparti timpul intre lucrul la o sarcina, verificarea e-mailului, chatul cu cateva persoane (prin gchat, skype etc.), urmarirea pe twitter, monitorizarea smartphone-ului, si interactiunea cu colegii de munca. Acest tip de comportament de tip ADD determina cresterea nivelului de stres, iar mai mult decat atat, ne scade productivitatea.

Cand citesti o carte, toata atentia ta se concentreaza asupra povestii – restul lumii tocmai cade si te poti scufunda in fiecare detaliu fin pe care il absoarbe. Incercati sa cititi timp de 15-20 de minute inainte de serviciu, si veti fi surprins de cat de mult va concentrati dupa ce ajungeti la birou.

One thought on “Ce beneficii majore va poate oferi lectura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *