Ce este si ce gust are anasonul stelat?
Anasonul stelat este pastaia de seminte din fructul plantei Illicium verum, un arbust vesnic verde originar din sud-vestul Chinei. Pastaia de anason stelat, care are forma unei stea, are in medie opt varfuri, fiecare continand o singura samanta de marimea unui bob de mazare. Atat semintele, cat si pastaia sunt folosite la gatit si contin aroma dulce si puternica de anason. Anasonul stelat se vinde intreg si macinat.
Ce este anasonul stelat?
Anasonul stelat este folosit in aplicatii culinare pentru aroma sa distincta, dar este folosit si pentru beneficiile sale medicinale. Este cultivat in tarile asiatice precum China, Indo-China si Japonia. Din acest motiv, uneori este denumit anason stelat chinezesc.
Anasonul stelat este un ingredient pilon in gatitul chinezesc; este una dintre principalele arome din pudra chinezeasca cu cinci condimente, si este de asemenea, folosita pentru a face ceai si asezoneaza friptura de rata si alte carnuri.
In bucataria vietnameza de exemplu, anasonul stelat face parte din binecunoscuta supa, pho. In culturile occidentale, acest condiment este mai des folosit cu scopul de a aroma lichioruri, cum ar fi absint, sambuca si pastis, precum si produse de copt, cum ar fi prajiturile si prajiturile.
Pastaia de anason stelat este culeasa inainte sa se coaca, iar apoi este pusa la uscat la soare, transformandu-i culoarea intr-un maro intens sau ruginie. Aroma distinctiva a anasonului stelat este derivata din anetol, acelasi ulei care este regasit si in semintele de anason, dand ambelor condimente un gust de lemn dulce.
Anason stelat vs seminte de anason
Anasonul stelat si semintele de anason sunt adesea confundate intre ele datorita gustului si numelui lor similar. Cu toate acestea, aceste doua plante nu sunt din aceeasi familie de plante – anasonul stelat este din magnolie, in timp ce anasonul este din familia patrunjelului.
Semintele difera si ca aspect; semintele de anason stelat sunt mai mari si au o culoare brun-roscata inchisa, in timp ce semintele de anason sunt mai mici si arata mai mult ca semintele de fenicul.
De asemenea, este important sa nu confundati anasonul stelat cu anasonul stelat japonez, Illicium anistatum, care este foarte toxic si nu trebuie consumat. Este adesea ars ca tamaie.
Originile anasonului stelat
Anasonul stelat este originar din sudul Chinei si a fost folosit ca medicament si condiment de mai bine de 3.000 de ani. La sfarsitul anilor 1500, anasonul stelat a venit in Europa printr-un marinar englez si la scurt timp dupa aceea a fost comercializat de-a lungul rutei ceaiului din China prin Rusia.
Datorita aromei sale dulci, anasonul stelat a fost folosit in principal in gemuri, siropuri si budinci si ulterior inlocuit in bauturile comerciale cu semintele de anason.
Ce gust are anasonul stelat?
Anasonul stelat intreg si macinat sunt folosite diferit in gatit. Pastaile intregi sunt adaugate la feluri de mancare fierte, supe si tocane pentru a infuza aroma si sunt indepartate la sfarsitul gatitului. Pudra de anason stelat macinat este folosita in mod similar cu alte condimente macinate.
Pudra de anason stelat incepe sa-si piarda din aroma la scurt timp dupa ce este macinat, asa ca cea mai buna metoda este sa cumparati anason stelat intreg si sa-l macinati dupa cum este necesar. Pastaile si semintele se pot macina impreuna.
Anasonul stelat are o aroma foarte puternica, distincta, calda, dulce si condimentata, asemanatoare cu lemnul dulce, semintele de fenicul, cuisoarele si semintele de anason, desigur.
Desi aroma de anason stelat este in general considerata dulce, este folosita in mod obisnuit in mancaruri sarate; se asorteaza bine cu citrice, ceapa, carne de pasare, carne de vita, scortisoara, nucsoara si ghimbir si trebuie folosit in cantitati mici.
Cum se gateste anasonul stelat?
Tehnica de gatire va depinde daca se folosesc pastai intregi sau anason stelat macinat. Pastaile intregi pot fi fierte in sosuri, marinate si supe si apoi indepartate inainte de servire.
Pastaile nu se inmoaie pe masura ce se gatesc, si prin urmare, nu pot fi consumate. Pastaile au un gust foarte puternic si, daca sunt adaugate prea devreme la o reteta, pot coplesi celelalte ingrediente. Condimentul macinat este mult mai usor de lucrat si se adauga la o reteta similara cu orice alt condiment.
Anasonul stelat intreg este bun de adaugat la preparatele fierte cu carne mai grasa, cum ar fi burta de porc. Anasonul stelat macinat este un condiment comun in bucataria indiana, unde este folosit in amestecul de condimente garam masala si bauturi precum chai si poate fi adaugat la placinta cu dovleac si turta dulce pentru un alt strat de aroma.