Ce-este-sanatatea-orala

Ce este sanatatea orala?

Femeile au probleme de sanatate orala unice. Schimbarea nivelului hormonal in timpul ciclului menstrual, al sarcinii si al menopauzei poate creste riscul aparitiei problemelor la nivelul gurii, dintilor sau gingiilor.

Probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, va pot afecta si sanatatea bucala. Periajul regulat, folosirea atei dentare si vizitele la cabinetul medicului dentist pot ajuta la prevenirea bolilor in gura si in restul corpului.

Ce este sanatatea bucala?

Sanatatea bucala este sanatatea gurii, incluzand dintii, gingiile, gatul si oasele din jurul gurii. Problemele de sanatate orala, cum ar fi boala gingiilor, ar putea fi un semn ca aveti alte probleme de sanatate. Bolile gingivale sunt infectii cauzate de placa, care este un film lipicios de bacterii care se formeaza pe dinti.

Daca nu sunt tratate, bacteriile din placa pot distruge tesutul si osul din jurul dintilor, ducand la pierderea dintilor. Bacteriile pot calatori pe tot corpul si va pot imbolnavi. Infectiile in gura va pot afecta si bebelusul nenascut daca sunteti gravida.

Cat de des ar trebui sa ma spal si sa imi folosesc ata dentara?

Medicii stomatologi recomanda tuturor sa se spele pe dinti cel putin de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor si sa foloseasca de-asemenea si ata dentara o data pe zi.

Ata dentara indeparteaza placa dintre dinti, un loc la care nu puteti ajunge sa curatati doar prin periaj. De asemenea, puteti scoate aceasta placa cu alte instrumente decat ata dentara.

Cat de des ar trebui sa vizitez medicul dentist?

Majoritatea oamenilor ar trebui sa mearga la dentist o data sau de doua ori pe an. Medicul dentist va poate sugera sa veniti mai des daca aveti o problema de sanatate, cum ar fi diabetul sau un sistem imunitar slabit.

Aceste probleme de sanatate este posibil sa va sporeasca sansele de a dezvolta boli ale gingiilor sau alte boli dentare.

Femeile prezinta de asemenea, un risc mai mare de boala a gingiilor in timpul sarcinii. Iar problemele gingivale si pierderea osoasa se pot intampla mai repede la femei dupa menopauza. Discutati cu medicul dentist despre cat de des ar trebui il vizitati.

Cum afecteaza hormonii femeilor sanatatea bucala?

Modificarea nivelului hormonal in diferite etape ale vietii unei femei poate afecta sanatatea bucala. Cand nivelul hormonilor se schimba, gingiile se pot umfla si irita. Gingiile pot sangera de asemenea in special in timpul sarcinii, cand sistemul imunitar al corpului este mai sensibil decat de obicei.

Acest lucru poate provoca inflamatii (roseata, umflaturi si, uneori, durere) la nivelul gingiilor. Periajul si folosirea atei dentare regulate, atente pot diminua iritarea si sangerarea gingiilor.

Alte cauze ale modificarii nivelului hormonal care va pot afecta sanatatea bucala includ:

  • Ciclul menstrual.
  • Controlul nasterii hormonale.
  • Menopauza.

Cum afecteaza ciclul menstrual sanatatea bucala?

Nivelul hormonilor creste si coboara pe tot parcursul ciclului menstrual. In timpul ovulatiei si cu cateva zile inainte de a incepe menstruatia, niveluri mai ridicate de hormon progesteron pot provoca umflaturi ale gingiilor. Gingiile pot fi rosii si sangereaza mai mult decat de obicei.

De asemenea, puteti avea afte mai des in timpul perioadei menstruale. Aftele sunt o ulceratie mica, care are o baza alba sau gri si o margine rosie. Aftele nu sunt acelasi lucru cu aftele care sunt cauzate de virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1).

Aftele sunt in interiorul gurii. Ranile de herpes sunt pe gura si buze. Nu puteti transmite aftele unei alte persoane, dar puteti transmite aftele herpes unei alte persoane.

Sunt insarcinata. Este sigur pentru mine sa fac un control dentar?

Da. Trebuie sa continuati vizitele periodice ale medicului dentist pentru a va proteja dintii in timpul sarcinii. Spuneti medicului dumneavoastra ca sunteti gravida, dat fiind faptul ca este posibil ca medicul dentist sa nu faca radiografii de rutina.

Dar riscul pentru sanatate pentru copilul nenascut este foarte mic. Daca aveti nevoie de tratament de urgenta sau de radiografii dentare specifice pentru a trata o problema grava, medicul dumneavoastra poate avea grija suplimentara pentru a va proteja copilul.

Programati-va examenul dentar la inceputul sarcinii. Dupa cea de-a 20-a saptamana de sarcina, este posibil sa va simtiti inconfortabil sa stati pe un scaun dentar.

Este foarte important sa urmati toate tratamentele dentare necesare. Daca evitati tratamentul, este posibil sa va riscati propria sanatate si sanatatea bebelusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *