Ce-este-si-care-sunt-cauzele-cancerului-osos

Ce este si care sunt cauzele cancerului osos?

Cancerul osos este un tip de malignitate care poate afecta atat copiii, cat si adultii si se poate dezvolta in orice os din corp, desi oasele lungi ale bratelor si picioarelor sunt cele mai frecvente.

Cancerul poate fi de asemenea raspandit dintr-o alta locatie pana in os, cunoscut sub numele de cancer osos secundar, dar acest lucru nu este considerat cancer osos propriu-zis, deoarece nu provine din oase.

Cancerul osos este rar, reprezentand doar 1% din toate tipurile de cancer, iar tumorile osoase necanceroase apar mult mai des decat cele canceroase.

Tipuri de cancer osos

Exista mai multe tipuri de cancer osos primar, adica cancer originar din os, inclusiv:

  • Osteosarcomul incepe in celulele osoase si apare cel mai adesea in brate, picioare si pelvis. Implica o activitate crescuta a osteoblastilor. Osteoblastele sunt celule care ajuta la formarea si proiectarea oaselor.
  • Condrosarcomul incepe in cartilaj si afecteaza in principal pelvisul, picioarele si bratele.
  • Sarcomul Ewing, observat frecvent in peretele toracic, pelvis, brate si picioare.
  • Histiocitom fibros malign, care incepe in tesuturile moi dar poate aparea in oase, in special in brate si picioare.
  • Fibrosarcom, care incepe si in tesuturile moi, dar poate incepe in brate, picioare sau maxilar.
  • Tumorile osoase cu celule uriase sunt de obicei benigne (nu canceroase), dar forma maligna poate afecta picioarele, in special in apropierea genunchilor.
  • Chordoma este de obicei observata in coloana vertebrala si baza craniului.

Osteosarcomul, condrosarcomul si sarcomul Ewing sunt cele mai frecvente tipuri de cancer osos. Cancerul osos secundar este mult mai frecvent decat cancerul osos primar, dar nu este considerat cancer osos, deoarece cancerul s-a raspandit dintr-o alta locatie pana la os.

De regula, atunci cand este diagnosticat cancerul osos secundar, ne referim la cancer mai degraba de la locul de origine decat de organul pe care l-a afectat. De exemplu, un cancer osos cauzat de un cancer mamar care s-a raspandit (metastazat) nu s-ar numi cancer osos ci mai degraba ā€žcancer mamar metastatic la nivelul oaselorā€.

Cancerul osos secundar este considerat grav si clasificat ca boala in stadiul 4 (metastatic) deoarece prin insasi natura sa, implica mai multe organe.

Simptomele cancerului osos

Simptomele cancerului osos variaza de la persoana la persoana, dar durerea osoasa este de departe cel mai frecvent semn. Cancerul osos apare cel mai adesea in oasele lungi ale corpului, precum cele din brate si picioare.

Alte simptome pot include:

  • Sensibilitate sau umflaturi in jurul zonei afectate.
  • Fracturi datorate slabiciunii osoase.
  • Oboseala.
  • Anemie.
  • Febra.
  • Pierderea neintentionata in greutate.

Cauzele cancerului osos

Desi cauzele exacte ale majoritatii cancerelor osoase sunt necunoscute, stim unii dintre factorii de risc asociati bolii.

Conditii ereditare

Un numar mic de cancere osoase sunt cauzate de afectiuni ereditare care cresc nu numai riscul de cancer osos, ci si alte tipuri de cancer. Acestea includ:

  • Exostoze multiple, o afectiune genetica care provoaca umflaturi pe oase si creste riscul de a dezvolta condrosarcom.
  • Sindromul Rothmund-Thomson, o tulburare genetica caracterizata prin eruptii cutanate, par rar, oase malformate si un risc crescut de a dezvolta cancer, in special osteosarcom.
  • Retinoblastomul, o forma mostenita de cancer care va afecteaza retina si poate duce la formarea cancerului in tesuturile moi sau in os.
  • Sindromul Li-Fraumeni, o tulburare genetica care predispune la anumite tipuri de cancer, inclusiv la cancerul osos.
  • Boala Paget a osului, o afectiune care afecteaza adultii mai in varsta si care descompune treptat osul, poate duce la cancer osos, de obicei osteosarcom, la 1% dintre persoanele cu boala.

Alti factori

Exista alti factori care va cresc riscul de a dezvolta cancer osos, inclusiv:

  • Radioterapie anterioara, in special daca este administrata in timpul copilariei. O radiografie tipica nu este considerata periculoasa, dar dozele mai mari (de obicei peste 60 Gy) va pot creste riscul. Acest lucru se intampla de obicei la un copil care este tratat pentru o alta forma de cancer si care primeste sedinte de radioterapie.
  • A fi expus la materiale radioactive precum radiul si strontiul poate provoca cancer osos, deoarece aceste materiale se acumuleaza in oasele tale.
  • Transplantul de maduva osoasa va poate pune un risc mai mare de a dezvolta osteosarcom.

Cum este diagnosticat cancerul osos?

Daca simptomele dumneavoastra impreuna cu rezultatele unui examen fizic sugereaza prezenta cancerului osos, medicul dumneavoastra va va face catevaĀ  teste suplimentare.

Testele de imagistica cum ar fi razele X, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si tomografia computerizata (scanari CT), pot ajuta la identificarea anomaliilor osoase care nu sunt vazute cu ochiul liber. Un alt instrument specializat de imagistica numit scanare osoasa permite medicilor sa vada activitatea metabolica a osului. Procedand astfel, acestia pot detecta o noua crestere sau unde s-ar fi putut descompune materia osoasa.

In cele din urma, o biopsie osoasa va oferi dovada definitiva a cancerului osos. Biopsia implica indepartarea unei cantitati mici de tesut osos pentru a fi examinata la microscop. De obicei dureaza mai putin de o ora si se poate face ca o interventie chirurgicala ambulatorie.

Efectuarea unei biopsii pe cineva cu cancer osos poate fi dificila, deoarece exista riscul raspandirii cancerului de la locul de origine. Este nevoie de un chirurg calificat, cu o inalta experienta in tratarea pacientilor cu cancer osos.

Daca cancerul este detectat, acesta este apoi gradat si pus in scena de catre un patolog. Clasificarile variaza in functie de tipul de cancer osos. In mod ideal, patologul care examineaza proba va avea experienta in diagnosticarea cancerului osos.

Tratamentul cancerului osos

Exista trei forme standard de tratament pentru cancerul osos primar: chirurgie, radioterapie si chimioterapie. De multe ori, este nevoie de mai multe forme de tratament.

Chirurgie

Acesta este cel mai frecvent tratament pentru cancerul osos. Tratamentul chirurgical pentru cancerul osos nemetastazat implica indepartarea tesutului osos canceros si a unei mici margini de tesut sanatos care il inconjoara. Radiatiile sau chimioterapia ar putea fi efectuate ulterior pentru a curata celulele ramase.

Radioterapie

Dozele mari de radiatii sunt utilizate fie pentru micsorarea tumorilor, fie pentru eliminarea celulelor canceroase in urma unei proceduri. Poate fi folosita si in scopuri paleative pentru a reduce durerea. Desi radioterapia poate deteriora celulele sanatoase din apropiere, aceste celule tind sa fie mai rezistente decat cele canceroase si sunt de obicei capabile sa se refaca complet.

Chimioterapie

Aceasta procedura actioneaza prin uciderea celulelor care se inmultesc rapid, incluzand atat celulele canceroase, cat si celulele sanatoase care se reproduc rapid, cum ar fi foliculii de par, maduva osoasa si celulele care acopera tractul gastro-intestinal. Ca atare, chimioterapia poate avea efecte secundare considerabile.

In incheiere facem precizarea ca acest articol are caracter pur informativ. Sanatatea este cea mai importanta, asa ca in cazul in care aveti simptome precum cele mentionate in articol sau daca banuiti ca puteti sa va confruntati cu aceasta boala, contactati de urgenta medicul.